Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Un zoom a la plaça Sant Miquel

La plaça Sant Miquel és una efervescència de vida a la ciutat d’Olot. Una màgia entre bastidors, de meravelloses interrelacions humanes i formes de fer, on s’integren, cocreen, comparteixen i conviuen persones de moltes cultures i de diverses generacions. La intersecció de convivència entre persones, costums i gustos múltiples i diversos converteix la Plaça Sant Miquel d’Olot en punt neuràlgic d’un barri intercultural fascinant.

Sant Miquel, un barri que fa barri.

De la Garrinada al Montsacopa

Un passeig que ens descobreix Olot amb vista a les muntanyes, als barris i a les persones.

El barri de Sant Miquel d’Olot és una zona animada, amb una vida social rica que històricament ha acollit nombrosos actes socials, entre ells, el tancament del Festival Lluèrnia. El Festival Lluèrnia és el festival del foc i de la llum que il·lumina tota la ciutat d’Olot amb instal·lacions i espectacles des del 2011, cada novembre, consolidant-se i posicionant-se cada any com un Festival que atrau visitants de tot Catalunya.

El barri Sant Miquel està situat als afores est de la ciutat d’Olot i està a prop de dos volcans. De fet, des de la Plaça Sant Miquel es pot anar del Volcà de la Garrinada al Volcà Montsacopa. La plaça acull diverses festes durant l’any, entre les quals destaquen les Festes del Barri de Sant Miquel, amb el seu Ball Pla al mes de setembre i l’Iftar comunitari, promogut per la Fundació Cepaim.

En conjunt, el barri de Sant Miquel d’Olot, ofereix una gran varietat d’activitats i esdeveniments per al gaudi de veïns i visitants. És una porta oberta a descobrir nous sabors i gustos, ingredients de tot el món i formes de ser. La varietat de botigues interculturals que s’han establert allà, ara ja, des de fa molts anys el converteix a un portal de descoberta incessant.

L’ecosistema d’establiments de la plaça Sant Miquel el formen dos bars, una rostisseria amb plats per emportar, un establiment de queviures varis i tres perruqueries. Al costat de la plaça, podem trobar La Casa del Pernil i diferents botigues amb productes típics d’Àfrica, l’Índia i de Marroc, amb carnisseries Halal. S’obre un ventall d’oferta que el converteix en un lloc on provar i degustar el món. Compta també amb una gran oferta de perruqueries masculines en tot el seu entorn i amb un comerç d’articles per la llar molt àmplia: Mercasa.

Al costat de la plaça hi ha una terrasseta amb el Bar Deportivo, un bar de tota la vida, on fer tapes, entrepans i prendre un refrigeri. Hi ha l’opció d’agafar menjar per endur, a la Rotisseria-Plats cuinats Ana, amb 25 anys d’antiguitat, la qual continua servint menjar de forma diària. Tant en un com en l’altre, tenim l’oportunitat d’agafar el menjar i anar a fer un pícnic a la plaça, al volcà o al camp de futbol.

Acció i connexió de xarxa veïnal en potència.

Cepaim és una d’aquelles iniciatives que, fent zoom a la Plaça Sant Miquel, se n’ha de parlar. Hem tingut la sort de coincidir-hi, així que, què millor que elles mateixes ens posin en situació:

La Fundació Cepaim Acció Integral amb migrants tenim 29 anys d’història i experiència desenvolupant projectes d’acció social. El nostre objectiu és apropar, posar en relació persones, entitats, cultures, idees i iniciatives diverses, relacionades amb el gran repte del segle XXI, l’adequada gestió de la diversitat cultural present en els nostres barris, en els nostres centres educatius i en les nostres empreses, afavorint la inclusió, la convivència i la cohesió social.

L’any 2017 vam començar la nostra activitat a Olot i des del novembre de 2018 ens ubiquem al carrer Mossèn Gelabert de Sant Miquel, barri on impulsem bona part de la nostra acció comunitària, juntament amb el teixit social del barri, com són l’associació de veïns i veïnes, les Cosidores, l’associació de dones Yagarus, l’espai socioeducatiu Larai, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, etc.

Creiem en el barri com espai privilegiat d’interrelació i de convivència, des del qual treballar per un món més just i una societat més equitativa. Sant Miquel és un barri on les persones que l’habiten, lluiten perquè sigui un espai divers, digne i lliure d’estigmatitzacions.

El casal social de Sant Miquel

un pol d’activitats i riquesa humana.

I justament, algunes d’aquestes iniciatives i projectes amb els quals col·labora, acciona i forma part Cepaim, s’ubiquen al Casal Social de Sant Miquel d’Olot.

El Casal està molt a prop de la plaça, direcció al volcà de la Garrinada. Anant-hi, podem trobar una escultura antiga de pedra d’un nen amb una oca. Un rellotge de sol, que et diu l’hora segons la teva ombra i un espai obert a rebre i acollir l’efervescència d’activitats i iniciatives del barri Sant Miquel, de la Ciutat d’Olot, de la Comarca de la Garrotxa i de tot el món.

El Casal Social de Sant Miquel és un pol d’activitats i riquesa humana, és el local de l’Associació de Veïns gestionat conjuntament amb El Consorci d’Acció social de la Garrotxa. És centre comunitari que ofereix diverses activitats i tallers per als veïns. Un dels projectes amb més èxit és l’Espai Cosidor, un espai de relació on els dimarts i els dijous dones de totes les edats, sobretot del barri, que queden per cosir. Un espai obert a tothom, on fer mitja, cosir o aprendre a arranjar la roba.

Unes quantes de les cosidores d’aquest espai, són les artistes i dissenyadores dels vestits de paper del Ball Pla. Un dels actes més emblemàtic del Barri Sant Miquel des de fa molts anys i que passa cada any per les Festes del Barri.

L’Associació de Veïns, que també hi organitza les reunions, enguany han tornat a organitzar, juntament amb la Comissió de Festes i amb la iniciativa Sumem des dels Barris, el Festival Entranyes. Un festival compromès i amb programació escènica de molta qualitat.

Al Casal social, hi ha també dues colles de carnaval i l’Associació de Dones Yagaru, una associació que treballa amb la cooperació, en el país d’origen que és Gàmbia i en específic fan trobades amb les dones i els homes del col·lectiu amb xerrades informatives sobre la seva cultura, o entorn de l’educació.

Des de fa molt temps el centre acull cada dilluns a la tarda, l’activitat de fer punta de coixí. Així doncs, el Casal Social de Sant Miquel és un cultiu fèrtil d’interrelacions, trobada i acció a tot el barri de Sant Miquel. Situat al costat de la Llar d’Infants, funciona conjuntament amb energia solar des d’abril de 2023.

Faràndula i Festa Major

Última setmana de setembre.

El Ball Pla és un dels actes més emblemàtics de les festes del barri, amb una història que ja supera els 80 anys.

Aquesta tradició va néixer com a resposta al Ball Pla d’Olot, però ha adquirit una identitat pròpia al llarg dels anys. Un dels elements més destacats són els vestits, confeccionats amb dedicació per les cosidores, que aporten un toc festiu i únic a l’esdeveniment. Aquest ball és un punt de trobada per als veïns i una mostra de la cultura i cohesió comunitària, mantenint viva una tradició estimada per tothom.

Descobreix una mica més la història del Ball Pla.

L’any 1931, tres veïns del barri van tenir la idea de fabricar dos gegants per representar al barri de Sant Miquel. I des d’aleshores, tot i que els gegants s’han anat renovant, els han acompanyat a totes les festes i trobades.

A banda dels Gegants, la faràndula de Sant Miquel es completa amb el Gat, la figura de la penya dels Gats de Sant Miquel (feta per Josep Traité i Ramon Duran), que balla a Sant Miquel des del 1984. El podeu veure ballar per Festes del Tura i per les Festes de Sant Miquel, a finals de setembre.

Un jardí terapèutic

L’Espiralet de Sant Martinet.

Aquest espai, un petit terreny al costat del casal de barri que fins fa poc estava en desús, pretén ser un punt de trobada, on persones de totes les edats puguin gaudir de la natura, relaxar-se i conèixer-se entre elles, creant així espais de relació i trobada veïnal. L’objectiu d’aquest nou espai és fomentar la salut i el benestar a través del contacte amb la natura i la realització d’activitats terapèutiques i comunitàries.

Veïns i entitats s’han organitzat en grups de treball per fer realitat el projecte, trobant-se dos matins a la setmana per pintar el mural, acabar la tanca i plantar flors. El jardí terapèutic, anomenat L’espiralet de Sant Miquel, ha estat creat amb la participació de tots els implicats i estarà obert a tothom.

Aquest espai és un exemple de com la participació ciutadana pot millorar els espais públics de la ciutat.

Altres activitats

I parlant de pols d’activitats, no ens podem deixar el Rocòdrom del barri Sant Miquel: La Bloquera!

La Bloquera és molt més que un rocòdrom interior, té un espai superacollidor a fora per anar a prendre quelcom. És com un oasi enmig de la urbanització, a 3 minuts de la plaça Sant Miquel. Un espai per escalar per a totes les edats, per estar amb amics i per fer-hi les diferents activitats que acullen. Compta amb una àmplia sala polivalent que permet practicar diferents activitats com ioga, salsa, entrenament funcional, fitness per a mares i embarassades, tallers, etc. També oberta a empreses per fer-hi pràctiques o formacions.

Realment un espai pel barri que moltes persones de la ciutat utilitzen que esdevé un punt de trobada i també de pràctica.

Així doncs, si no teniu el Barri Sant Miquel al mapa de llocs on fer una volta, anar-hi a comprar o descobrir i formar part del seu teixit associatiu, afegiu-lo. I si ja li teniu, ens expliqueu què és el que més us enamora i us fascina?

Share Post