Et proposem un passeig pel carrer Sant Ferriol amb la vista alçada!
Durant les passades Festes del Tura se’ns va obrir la boca i escapar un “Uaaau!” quan vam entrar a la plaça dels Gegants i vam veure les façanes acabades de repintar, generant una explosió harmònica de colors que feia lluir encara més l’emblemàtica àgora olotina.
I és que les façanes són la part dels edificis que mantenen un diàleg amb l’entorn i configuren part del caràcter de la ciutat, però són com les estrelles: encara que sempre hi siguin necessiten un clima adequat per poder-les admirar.
Gairebé cada carrer té un encant i alguna perla amagada ansiosa per ser admirada. Per exemple, el carrer Sant Ferriol guarda 4 joies ben diferents, però singulars.
Aquesta vegada us proposem un passeig amb el mòbil a la butxaca, un caminar pausat i la vista una mica alçada. Us animeu?
Casa 4 cantons
Al xamfrà que uneix el carrer Sant Ferriol amb el carrer dels Dolors, hi trobem una espectacular façana d’estil art nouveau, acolorida amb tons ocres i persianes verdes, i sanefes que emmarquen les finestres.
Crida especialment l’atenció les quatre figures femenines de la paret que simbolitzen les quatre estacions. Sabríeu endevinar quina és quina?
Casa Prat
Al final del carrer, al costat de la capella de Sant Ferriol, la façana de la Casa Prat ens recorda novament el passat modernista olotí. Aquesta vegada amb discreció de color però amb la imposant portada de fusta flanquejada per pilastres i capitells decorats, i un escut heràldic que presideix l’entrada de la finca.
També són especialment belles les decoracions florals del voltant de les finestres del primer pis i la barana que limita la balconada.
La Casa Prat va ser construïda per Alfred Paluzie el 1906 i actualment és un bé cultural d’interès local.
La Casa número 29
Façana estreta i línies clàssiques, destaca pels murs estucats que imiten la pedra i per la data de construcció, 1893, gravada sobre la porta d’accés.
Entre mènsules, portes decorades i un color que dona alegria a la vista, és una façana senzilla però plena de detalls que convida a aturar-s’hi i admirar-la.
El pont entre Sant Ferriol i la Plaça Clarà
Ja deixant endarrere el carrer Sant Ferriol entrem a la plaça Clarà travessant un edifici, però abans d’endinsar-vos al túnel us recomanem que aixequeu bé el cap i fixeu la mirada enlaire, perquè aquesta façana rosada amaga una sanefa just a sota del voladís del segon pis.
Coneixes la història del carrer Sant Ferriol d’Olot?
Sabies que abans de les botigues i edificis actuals hi havia corts de porcs, xais i cavalls?
El carrer Sant Ferriol va néixer com un espai extramurs, a l’Olot més rural. Però tot va canviar al segle XIX, amb l’enderroc de les muralles i la urbanització de la Plaça Clarà i el Firal. En aquell moment es va construir la capella dedicada a Sant Ferriol, i molts edificis van ser renovats o aixecats de nou.
Avui dia, aquest carrer és molt més que història: és una finestra al passat que conviu amb la vida moderna d’Olot, descobreix-la a continuació!
Carrer Sant Ferriol d’avui, una amalgama i varietat de comerços i serveis:
Gastronomia
Salut, esport i bellesa
Aquesta només és una petita mostra, una pinzellada, de les moltes façanes que interactuen amb el vianant i modulen el paisatge urbà de al nostra ciutat.
T’animem a que passegis amb ànima curiosa, la (re)descobreixis i si t’animes, ens la comparteixis! 😉 Ens encantarà!