Us proposem una ruta modernista per Olot que us permetrà descobrir les façanes i les escultures modernistes més significatives presents en l’arquitectura urbana d’Olot, capital de la Garrotxa. Som-hi?
CASA GASSIOT
(1911–1912, Alfred Paluzie)
Olot. C. Sant Rafel, 24
Ubicada en un dels eixos comercials d’Olot, al carrer de Sant Rafel, la Casa Gassiot té una façana principal amb arcs neogòtics bessons que us sorprendrà per la balustrada de ferro forjat i les seves ornamentacions. A la paret central de la façana hi podreu veure una àliga del medalló, una referència al·legòrica a la medicina, i l’escultura La radiologia, l’especialitat del propietari, metge de professió.
FOTO @mzungu57
ESCULTURA LA LECTURA
(Escultor: Miquel Blay)
EL FIRAL. PASSEIG DE MIQUEL BLAY
Ubicada al passeig més Olotí, el Firal, i recentment restaurada es tracta d’una obra modernista elaborada amb pedra de Girona que Miquel Blay i Fàbrega va esculpir i que dedicà al polític i pedagog uruguaià, José Pedro Varela. Una obra que mostra una nena i dos nens que llegeixen un llibre.
CASA SOLÀ MORALES
(1913–1916, Lluís Domènech i Montaner).
EL FIRAL. PASSEIG DE MIQUEL BLAY.
Aquest és, sense cap dubte, l’exemple modernista més bell de la ciutat que es va incloure a la Ruta Europea del Modernisme de l’any 2000. L’arquitecte va reformar totalment la façana de l’edifici, la part superior de la qual es bastí amb una galeria porxada amb dotze columnes acabades amb capitells i arcs de mig punt. La barbacana va ser decorada amb rajola de València i amb unes peces florals groguenques que sobresurten enmig de les biguetes. En les dues columnes que s’alcen fins a sota la balconada del primer pis, trobem dues elegants cariàtides, esculpides per Eusebi Arnau. El conjunt, incloses les baranes de la balconada i les reixes de les obertures inferiors, resulta d’una extraordinària magnificència artística. No us perdeu la Casa Solà i Morales en aquesta ruta modernista per Olot!
CASA GAIETÀ VILA
(1901–1905, Alfred Paluzie).
EL FIRAL. PASSEIG DE MIQUEL BLAY
La Casa Gaietà Vila ubicada al Firal d’Olot és també un bon exemple dins la ruta modernista d’Olot. Els merlets que coronen l’edifici recorden l’època medieval. La decoració és molt variada: vegetals, animals, dracs, ferro forjat… Predomina el color granat de les tres façanes de la casa, les mostres de forja als balcons i la ceràmica vidriada verdosa entre les obertures del pis superior.
PORTALADA LATERAL DE SANT ESTEVE
(Martí Sureda).
PLAÇA RECTOR FERRER
La portalada lateral de l’església de Sant Esteve d’Olot és modernista. Predomina la decoració amb ceràmica de València groga amb motius en forma de creu. Cal fer esment a les rampes d’accés, adornades amb decoracions vegetals típicament modernistes.
foto km369
CASA ESCUBÓS
(1906, Alfred Paluzie).
PLAÇA DEL CONILL
La Casa Escubós és un altre exemple dins la ruta modernista d’Olot. Casa de tres façanes de color verd pàl·lid. Les obertures de balcons i finestres van ser embellides en la seva part superior amb unes composicions de línies tortuoses, on s’aplica ceràmica vidriada de tipus floral.
foto km369
CASA PUJADOR
(11911 – 1912, J. Azemar).
PLAÇA DEL CONILL
Construcció en pedra picada que es distribueix al voltant de la torre cilíndrica. Pel material emprat recorda les estructures nobles urbanes renaixentistes. Cal destacar el relleu del Sagrat Cor de la torre, sobre una gran tribuna corresponent a la planta noble. La teulada de la torre té forma de barret i està decorada amb sanefes de colors.