Les millors propostes per descobrir la ciutat dels volcans, Olot!
IG | FB | TW
 

Museus i places de la faràndula Olotina

Una de les millors maneres de descobrir Olot és coneixent la seva gent, les seves festes i la seva faràndula! Us presentem els llocs d’Olot on podreu conèixer de prop la Faràndula Olotina: els gegants, els cabeçuts, els cavallets i el Cap de Lligamosques.

LES FESTES DEL TURA, LA FESTA MAJOR D’OLOT

Les Festes del Tura d’Olot, van ser declarades el 1997, pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, com a Festes d’Interès Nacional. Unes festes ja documentades el 1636: aleshores com a actes populars hi havia el conte de Seguidilles, el Ball de Plaça i el Correbou. 

Però les festes encara duren i perduren a la ciutat, fins i tot quan s’acaba l’estiu. A finals de setembre es celebren les festes del popular barri de Sant Miquel, amb una plaça ben engalanada i el Ball Pla que té 75 anys de calendari i una desfilada amb vestits de paper feta pels veïns i veïnes del barri.  

EL MUSEU DELS SANTS

El patrimoni festiu a la ciutat d’Olot i a la comarca és molt ric i bona part d’aquest es conserva al Museu dels Sants d’Olot

El Museu dels Sants aplega un taller d’artesania i faràndula i era on es fabricaven els caps de gegants, els animals del bestiari, així com altres caps grossos de la faràndula.  Si teniu l’oportunitat de visitar-lo, podreu veure els caps originals dels gegants d’Olot, fets per Ramon Amadeu i construïts al segle XIX. 

Els actuals gegants que surten a ballar per Festes del Tura i per Corpus, i que durant l’any es conserven sota pany i clau a l’edifici de l’Hospici, tenen els seus originals al Museu dels Sants, un imponent gegant (obra de Miquel Blay) i la gegantessa (obra de Celestí Devesa), els dos del 1888. 

També es conserven els cavallets originals del 1904,  obra de Francesc Estorch, els mateixos que ballen avui en dia reproduïts en fibra de vidre. 

El cap de lligamosques és obra de l’escultor Ramon Amadeu i és del 1809.  També hi veureu en Cucut i la Xurruca (els capgrossos que sortien per la festa del taller Las Artes Religiosas avui tancat i conservats al museu) i el Drac del Carme del 1929. 

El museu dels Sants d’Olot és una opció genial per fer amb nens a Olot, una dia qualsevol.

PLACES PER BADAR I BALLAR

Les places d’Olot són ideals per veure ballar els gegants d’Olot i el seu seguici, així com també els gegants dels diferents barris de la ciutat i el bestiari que els acompanya.   

El barri de St. Miquel té una esplendorosa plaça d’obra que amb un procés participatiu el 2015 va ser repintada i revitalitzada.  

A la plaça Campdenmàs hi trobareu dues escultures molt interessants. D’una banda, un porquet petit i un xai, obra de l’escultor olotí Àngel Rigall, encarregada per la penya A.O.A.P.I.X que en olotí vol dir Associació d’Amics del Porc i del Xai. Per les festes hi balla el seu gegant, un porc enorme que porta a l’esquena un xai que ruixa aigua a tothom. 

I per l’altra, la Torre de Babel, obra de l’olotí Quim Domene, situada al capdamunt de la plaça;  és la torre de la diversitat cultural i punt de trobada després del famós diluvi universal. A la base hi podem llegir la paraula aigua en diferents idiomes. Un punt de trobada intercultural. 

 

La plaça del Conill és una plaça que porta el mateix nom que Can Conill (1666), dentell que encara es pot veure en una de les seves façanes. A l’escut hi veiem un conill rampant; en canvi, el conill de la font està assegut. Presideix la font i abeurador d’animals, construïda al segle XVII però restaurada en diferents ocasions.  

A la plaça de l’Ú d’octubre, tot recordant aquest dia ciutadà, just darrere el Teatre Principal, hi ha també una font generosa i uns bancs que permeten descansar-hi, mentre contemplem el monòlit inaugurat el 2015 en homenatge a la cupletista olotina Càndida Pérez Martínez (1893-1989), autora d’alguns cuplets catalans més coneguts als anys 20 com Les Caramelles i Baixant de la Font del Gat

Càndida debutà al 1914 al Teatre Ideal Park d’Olot (avui desaparegut), i marxà cap a Barcelona per fundar  una acadèmia de música. L’any 1926, la productora nord-americana Paramount li organitzà una gira per Europa, i debutà a París amb molt d’èxit. Tornà a Olot al 1979 després de la mort del seu marit.

Aquesta cantant internacional que ens permet tancar aquest recorregut festiu, entre faràndula, bestiari, places i monuments de la Faràndula Olotina.

Share Post