Els horts, sigui que estiguin cultivats de formes diferents o semblants, que siguin públics o privats, venen amb una cultura heretada de vetllar per l’abundància. De parar-se a parlar de com va la collita, i a vegades la vida, i del temps i de les coses senzilles o complicades. Se sol generar un context d’empatia, de quotidianitat, de l’art d’estar, d’aquells de tota la vida.
La cultura de cultivar la terra ens recorda que som part d’un cicle interconnectat amb la natura.
Un contemplar com avança la vianda que un recollirà i s’endurà a casa i, si li’n sobra, no dubtarà a compartir amb les veïnes. Perquè la cultura de cultivar la terra, és recordar que una fa l’altra. Un dia per a tu i un altre per a mi. Per què totes cultivem sota el mateix cel. I el que a tu no et va bé un dia, pot ser que a mi no m’hi vagi un altre. Hi ha l’herència d’ajudar-nos. A carregar, a arreglar, a acompanyar, a compartir.
L'acte de cultivar i fer hort, una forma de diàleg amb la terra.
Passejant per Olot, encara es poden trobar reductes de terra cultivada. Trossos parcel·lats d’horts que han sobreviscut a la revolució industrial. I és que la paraula “hort”, conté en ell la paraula “or”, per què la terra és un bé preuat!
Gladiols entre tomàquets. Patates cultivades en cercle. Gira-sols. Fruita i verdura d’altres continents. Històries i convivència que regala el temps de treballar la terra. Avui us convidem a passejar pels horts de la ciutat d’Olot a través d’una passejada preciosa que convida a l’acte de parar-se i mirar. I, perquè no, saludar, tenir converses i, fins i tot, si volem, decidir formar-ne part.
Quins horts hi ha a Olot i a on estan?
Hi ha horts a la Moixina, al costat del Parc Nou, al costat de la piscina pública, a la pujada de Sant Francesc, o al racó que queda entrant al Pla de dalt, entre d’altres. Tots, horts públics que cedeix l’Ajuntament d’Olot.
Trossos de terra per cultivar “vianda”, font d’aliment, de relació, d’intercanvi i de comunitat en una Olot contemporània, que mostra i estira les arrels d’un passat que encara camina amb força cultivant el futur.
ELS HORTS DE SANT ROC
Horts al costat del riu Fluvià, al final del passeig, molt a prop de les Fonts.
Descobrir els horts de Sant Roc és com conèixer una família. Un lloc on les persones t’obren la porta i on el temps va al ritme de la natura. Un indret on l’aigua, les plantes, els humans i la terra, són família. Quan l’hem visitat faltaven molts veïns, però hem pogut comprovar el goig que fan els horts, cada un amb les seves singularitats i tots plens de verdures i a més de tot el món, i fins i tot, amb algunes flors!
“Tot això que estem cultivant és de l’Índia: ocres, albergínies, carabassons, guindilles, cebes… Aquests horts els vam demanar fa molt de temps a l’ajuntament. Demanes un tros i te’l donen on et toca. Vivim a 5 minuts d’aquí caminant i hi venim tot l’any. Aquí hi ha molts estrangers, n’hi ha de la Xina, d’Àfrica, del Nord-est, de Rússia, d’aquí. És un espai intercultural, amb gent de tots els països i ens portem molt bé tots.“ Ens explica Amardeep Singh, usuari des de fa temps i català de tota la vida.
També hem parlat amb una hortolana amb orígens gambians, i ens ha explicat que cultiva jolines, sangumé (que té un gust com de llimona), jayatangue, que són tots de procedència gambiana, i també cultiva tomàquets, pebrots, albergínies…
Com anar fins a l’hort de Sant Roc
ELS HORTS DEL FUSTER DE BONAVISTA
Un hort que és com un ecosistema d’hortolans ben diferents.
En Jordi Xavier Martínez i amb la Paquita Rosales són usuaris d’aquests horts de Bonavista. Voleu saber com el viuen i què hi cultiven?
“Fa tres anys que tenim aquest tros, i hi cultivem de tot, patates, carabassons, ceba normal, ceba dolça, vinya, figuera, maduixes silvestres, carxofes, pastanaga, enciam. Som família, mare i fill, i cultivem segons la temporada. Nosaltres amb l’aigua, aquest any anem molt bé. Hem recollit tot el que ha plogut. Mirem de fer patates per a tot l’any i cada vegada en fem més. Enguany ens ha fet gràcia provar de cultivar les patates amb cercle, per un tema de treballar menys, fem proves. I també hi hem plantat alls i cebes, al mig, amb les patates, per un tema de plagues. El que també fem és deixar l’herba, perquè hi hagi insectes i de tot, per l’ecosistema van molt bé, i de fet aquest any han sortit unes patates molt maques, les hem recollit amb les mans. Hi ha hagut una mica de plaga, però no hem hagut de tirar res.
En teoria és permacultura, però és qüestió d’anar provant i anar fent, per no tirar productes, per què és per nosaltres i ens ho mengem nosaltres i si surt més petit o diferent, no ens importa, per què és per casa i ens ho mengem tot. Ens agrada investigar.
L’any passat vam plantar 3000 flors, aquest any amb la calor no han sobreviscut. Intentem que hi hagi molt d’insecte, per facilitar la pol·linització i aquest any ha anat molt bé. Som mare i fill i portem els dos horts junts. Fem molta comunitat aquí, els dones verdures als veïns, a un costat hi ha la doctora a l’altre el fuster i de fet, aquí vens, i a vegades treballem poc, per què, ara para un i després un altre i vinga a xerrar…”
Fotos: Jordi Xavier Martínez
Ivan López és un altre usuari dels horts del Fuster. Així el viu ell:
“Jo en tinc a casa d’hort, aquí és el primer any que l’agafo, són de lloguer, els porta el fuster i és un terreny familiar. La majoria de les parcel·les estan totes agafades i a l’altre costat hi ha els que són de l’Ajuntament. Jo cultivo tomàquets, enciams, carabasses, cogombres, el que es fa ara… Depèn de com va l’any, recullo més coses o menys. Aquest primer any està anant força bé. Aquí l’aigua és la que tinguis de la pluja, cada u té els seus dipòsits i s’ha de fer per què s’omplin.
A mi em distreu anar a l’hort, i la collita és diferent. Tinc carabasses que em va donar el sogre, els carabassons i els cogombres, la setmana passada vaig treure les patates, i ara també tinc tomàquets i cherrys. Venim amb la dona i ho fem entre tots dos, de fet, va ser ella que em va animar a agafar-lo“.
Passant per Bonavista, descobrim també els horts públics, on hi hem conegut a en Navdeep i en Harvinder Singh. Ens han explicat que tenen l’hort amb tota la família, pares, mares, fills, tiets,… i entre totes, cultiven el seu tros, tenen també una empresa que dona servei de neteja a Olot, Hinetolot.
En Sonee Singh, veí hortolà de Bonavista, té un hort d’abundància total, amb pocs metres quadrats tenia de tot, i hi havia un hort, al final del caminet, ple de flors que més que un hort, semblava un jardí! Ha estat una visita extraordinària!
Més que un hort, semblava un jardí!
Passant per Bonavista, descobrim també els horts públics, on hi hem conegut a en Navdeep i en Harvinder Singh. Ens han explicat que tenen l’hort amb tota la família, pares, mares, fills, tiets… i entre totes, cultiven el seu tros, tenen també una empresa que dona servei de neteja a Olot, Hinetolot.
En Sonee Singh, veí hortolà de Bonavista, té un hort d’abundància total, amb pocs metres quadrats tenia de tot, i hi havia un hort, al final del caminet, ple de flors que més que un hort, semblava un jardí! Ha estat una visita extraordinària!
Com anar fins als horts de Bonavista
Horts al peu del Pla de Dalt
A tocar de la plaça Balmes
Passejar pels horts de la ciutat regala trobades inesperades com aquesta que ens permet conèixer aquest testimoni i usuari dels horts entrant al Pla de Dalt.
“Aquests gladiols fa molts anys que els tinc, he perdut el compte d’estar aquí. Aquests horts són de l’Ajuntament, i els deixa a trossos. I jo, soc aquí, des d’abans que fos de l’Ajuntament, quan hi havia la dona de la casa i ara la casa la tenim per guardar les eines.
Aquí tots som família i al mateix temps cada u fa la seva, fem alguna xerrada… abans hi havíem fet algun berenar i era molt bonic, però clar, ara tot això s’ha anat perdent, ha canviat la gent i no som els mateixos.
N’hi ha alguns que fa molts anys que hi som i d’altres que fa menys temps. Jo planto carabasses, carabassons, cogombres, mongetes, enciams, tomàquets, i els gladiols els planto entremig de les tomateres per què veig que així m’aguanten. Jo trec la vianda per tot l’any, i no hi tiro res, tot natural, només hi tirem compostatge de l’Ajuntament. Res més.”
Imagina’t arribant a un petit tros de terra, posant les teves mans en la terra fèrtil i plantant llavors que amb el temps es convertiran en delicioses verdures i on hi creixeran les herbes aromàtiques. L’hort brinda l’oportunitat de connectar amb la terra i de crear una estreta relació amb la natura, tot això sense haver de sortir de la ciutat ni la necessitat de tenir aquest espai a casa teva.
Sabies que a Olot hi ha horts municipals i tu pots optar a un d’ells?
Un hort és un lloc de trobada, de creació de comunitat, on podràs conèixer altres persones amb qui intercanviar experiències, consells i, qui sap, si en naixerà una bona amistat.
Si sempre has somiat de tenir un hort, a Olot tens l’oportunitat perfecta per fer-ho. L’Ajuntament pos a disposició dels ciutadans 400 horts. Actualment, estan tots cedits i hi ha llista d’espera, però, qui sap si d’aquí un temps, tu també pots tenir-una! Demana informació i apunta’t a la llista d’espera!
Descobreix el plaer d’alimentar el teu cos i la teva ànima amb els fruits de la terra conreat amb les teves pròpies mans. 🥬🍅🌿