Quan s’acosta la castanyada la flaire de castanyes torrades es deixa sentir en més d’una racó de la ciutat! És quan els colors canvien, les fulles cauen i el paisatge es transforma quan la boca ens saliva només de pensar en aquest dolç de tardor que ens fa tocar el cel amb la seva textura i dolçor!
Se’n diuen panellets i estan fets a base de farina d’ametlla i sucre. Són rodonets i n’hi ha de clàssics i de més atrevits. De xocolata, de coco, de pinyons… o amb gust de taronja, de maduixa o de gema!
Us proposem una ruta per les pastisseries i fleques de la ciutat perquè us atreviu a descobrir, quin és per vosaltres, el millor panellet d’Olot!
ON COMPRAR PANELLETS A OLOT
A Olot som molts als que ens agraden les tradicions i, és ara, pels volts de Tots Sants, quan ens proveïm de productes típics de la temporada i d’altres que fan tardor: castanyes, ratafia, moniatos i, és clar, de panellets!
CROPICS
>> PANELLETS TRADICIONALS
A Cropic’s segueixen la tradició i fan els panellets amb les varietats més clàssiques: de pinyó i ametlla, de xocolata i de cafè. No n’hi falten d’altres com els de vainilla, rom o llimona i els de gema i coco!
El secret dels seus panellets, a part del bon fer del seu equip, és la qualitat dels ingredients: fruits secs del país, el pinyó del Montseny i l’ametlla del pla de Lleida!
PASTISSERIA CALLÍS
>> PANELLET DE TARONJA
Callís és una de les pastisseries amb més història d’Olot, més de 200, i és on trobareu un dels panellets més avantguadistes de la ciutat: el panellet de taronja. De fora, cruixent; de dins, increïblement cremós!
En el seu assortit hi trobareu, a més de l’exclusiu el panellet de taronja, el de pinyó, el d’ametlla, el de coco, el de castanya, el de cafè, el bolet i el de gema.
FLECA EL REBULL
>> PANELLETS VEGANS
La Fleca el Rebull, especialitzada amb pans i productes sense gluten, és on trobareu, només durant 3 dies, del 29 al 31 d’octubre, els panellets vegans d’Olot! No n’hi ha ni un que contingui ou!
En el seu assortit n’hi trobareu des dels més clàssics, com el de pinyons, coco o ametlles, fins al més atrevits, com el de xocolata i menta o el de maduixa!
LA FOGAINA
>> PANELLET DE XOCOLATA
Al forn de pa La Fogaina, a més dels panellets clàssics d’ametlles, coco i pinyó, en proposen dos de xocolata, i ens diuen que un d’ells, és cosí germà del bombó: el de xocolata amb cobertura de xocolata!!!
L’altra proposta és el de xocolata i taronja que, amb format allargat, us permetrà menjar-lo sense deixar ni rastre de la xocolata als vostres dits!!! 😉
L’OLOTINA
>> PANELLETS DE RATAFIA
A l’Olotina podreu escollir si endur-vos-els a casa o menjar-vos-els mentre preneu un bon cafetó a la seva terrassa del Firal!
Hi trobareu els més clàssics (de pinyons, coco, ametlla…) i els més originals que es desfan quan te’ls poses a la boca: melmelades de préssec, maduixa o fruites del bosc, de codony i els de ratafia!!! De tots, aquest últim, el més olotí!
PASTISSERIA FERRER
>> PANELLETS INSÒLITS
Sigui a la seva pastisseria o a la seva “casa de xocolata” a Ferrer hi trobareu els tradicionals panellets, on a dia d’avui, ens diuen que els de pinyons continuent essent els reis dels panellets tradicionals!
Des de fa dos anys, fan un assortiment de panellets on la xocolata i uns gustos insòlits no tan habituals, en són els protagonistes! Us atreviu a descobrir-ne els sabors?
Prefereixes més fer-te’ls tu?
RECEPTES DE PANELLETS
CAN VALLÈS
>> LA RECEPTA DELS PANELLETS
INGREDIENTS
- 500 g d’ametlla molta
- 300 g de sucre
- 250g de pinyons
- 300 g de patates bullides amb pell
PREPARACIÓ
- Pelar les patates un cop estiguin fredes.
- Barregeu en un bol l’ametlla, el sucre i les patates, fins a aconseguir una massa ben lligada.
- Feu boletes, donant-los forma de panellets i poseu pinyons per sobre.
- Poseu els panellets al forn quan estigui al màxim de temperatura i deixeu-los de 5 a 10 minuts, en funció de cada forn.
FORN JAUME
>> RECEPTA DEL PANELLET DE PINYÒ
INGREDIENTS
- sucre
- ametlla
- ous
- pinyons
PREPARACIÓ
- Barrejar el sucre i l’ametlla, afegint-hi els ous posteriorment fins que quedi una pasta homogènia i tova, que es pugui manipular amb facilitat.
- Afegir els pinyons, embolicar la massa amb film perquè no s’assequi i deixar-la a la nevera.
- Deixar reposar la pasta 24 o 48 hores.
- L’endemà, donar forma als panellets, coure’ls i menjar-se’ls.
La massa necessita reposa les 24 o 48 hores perquè els sabors es puguin compenetrar. Per cert, us animeu a provar altres gustos? L’únic que haureu de fer és substituir el pinyó o l’ametlla per, la xocolata, la llimona, la taronja, el coco… mil i un sabors!