Descobrim la gastronomia garrotxina amb en Pep Nogué a la Fonda de Catalunya Ràdio
Si una cosa ens agrada a la Garrotxa, és menjar. I és que aquesta comarca és terra de sabors autèntics, productes de qualitat i tradició culinària arrelada.
Des de DescobreixOlot et compartim un tastet del millor de la nostra gastronomia, de la mà d’un dels experts més reconeguts del territori: Pep Nogué. En Pep, a través del programa La Fonda de Catalunya Ràdio, ha fet un recull especial de vuit episodis dedicats a la riquesa culinària de la Garrotxa, on ens endinsa en els secrets, els productes i les receptes més emblemàtiques de la comarca.
Tant si ets un amant de la bona taula com si vols conèixer una mica més el nostre territori, aquests vídeos i pòdcasts són l’ocasió perfecta per gaudir i aprendre sobre una gastronomia que no té res a envejar enlloc.
Esperem que els gaudeixis tant com nosaltres!
La cuina d’avantguarda de la Garrotxa
A La Garrotxa hi ha una cuina del territori i tradicional gustosa i trascendent. Però també hi trobem una cuina d’avantguarda que beu i menja de la cuina tradicional. En parlem amb la xef de Les Cols Martina Puigvert i amb el maître i sommelier de Ca l’Enric, Joan Juncà. L’Imma Puigcorbé ens porta un tweet pagès.
Els 3 tresors de la Garrotxa
El caviar de La Garrotxa: fesols de Santa Pau, fajol i farro.
Els fesols de Santa Pau, el fajol i el blat de moro, amb el que se’n fa el farro són els tres tresors de la terra garrotxina. Són el caviar de la cuina volcànica. Pagesos i pageses lluiten perquè aquests tres cultius no quedin en l’oblit i cuiners i cuineres els proposen a les cartes dels seus restaurants perquè els comensals els puguin gaudir. En parlem amb la pagesa Carme Plana, el pagès Joan de Mas Martinyà i el cuiner de l’Hostal dels Ossos, Joan Massegur.
Les coques i tortell d’Olot
No es pot passejar per qualsevol indret de Catalunya i no tastar o emportar-se les delícies pastisseres que s’hi elaboren. A la ciutat d’Olot no hi podeu deixar de menjar el tortell d’Olot o la coca de llardons o greixons. És un imprescindible de la ciutat. Per això anem fins a Can Carbasseres i Forn Cal Jaume perquè ens n’expliquin la història, i els secrets d’aquestes “dulses”.
El pernil de muntanya
El pernil és segurament dels embotits més consumits a casa nostra.
Però el pernil que es coneix més és segurament el pernil ibèric. En canvi, a la Garrotxa s’hi elabora un pernil que no té res a envejar a un pernil ibèric. Elaborat amb porc de raça duroc i sobretot, seguint el cicle de curació d’un hivern a La Garrotxa fan que puguem gaudir d’un pernil de proximitat. I l’acompanyem amb el seu millor soci, el pa fet amb bones farines i una fermentació lenta. I sobretot, per saber com s’ha de tallar i si hi ha una part millor que l’altre. En parlem amb en Joan Curós, Emili Duran del forn La Fogaina d’Olot i en Jordi Fajula, de l’Hostal del Sol.
Les patates d’Olot
Sense oblidar-nos dels embotits, segurament les patates d’Olot són el plat més típic d’Olot i de la comarca. Originàries l’any 1943 al Restaurant la Deu, a dia d’avui ja les podeu gaudir a gairebé tots els restaurants d’Olot!!!
Són conegudes com les patates d’Olot, patates farcides de carn, les patates de la Deu i les patates d’en Brecha. Són típiques d’Olot, són delicioses i cruixents, mooolt cruixents. La creació d’aquest plat va ser per la petició d’un alcalde d’Olot que volia sorprendre el president de la Diputació de Girona, Pere Brecha, i va demanar al Restaurant la Deu que cuinessin un plat únic i sorprenent per l’ocasió. I… ho van ben aconseguir. Avui dia, les patates d’Olot són d’aquells plats que es fan a molts restaurants de la comarca i fins i tot, la recepta ha arribat a Barcelona. En parlem amb el propietari del restaurant La Deu, Pere Reixach.
El porc i la cuina a la Garrotxa
El porc és cultura i tradició, és origen i és cuina, és art xarcuter i història.
Anem al Mercat d’Olot a parlar-ne amb els carnissers i xarcuters Jordi Vilarrasa, Fermí Corominas i l’artesà alimentari Miquel Fluvià.
Els formatges de la Garrotxa
Catalunya, en aquests últims 40 anys ha estat i és una terra prolífica en l’artesania formatgera.
Avui a la Fonda de Catalunya Ràdio anem fins a Olot per conèixer com ha canviat el territori aquests ultims anys i descobrir nous formatges.
Olot, bressol de la ratafia artesana
La ratafia és un dels licors més elaborats a casa. Quan arriba l’estiu s’agafen les nous i les herbes, d’entre 20 i 40 herbes i espècies i cada família en fa el seu beuratge. Anem fins Olot, bresol de la ratafia artesana a parlar amb en Xavier Codina perquè ens expliqui la història de la Ratafia Russet.
En definitiva, la gastronomia de la Garrotxa és un autèntic tresor que val la pena descobrir i assaborir. Gràcies a la passió i coneixement d’en Pep Nogué que ens acosta a la cuina de la comarca, plena de tradició, autenticitat i productes de qualitat. Tant si ets d’aquí com si vens de fora, segur que t’enduràs una nova visió de la nostra cuina, una experiència per gaudir amb els cinc sentits.
No t’ho perdis i deixa’t seduir pels sabors de la Garrotxa!