Us falta alguna figura del pessebre, no trobeu el tió o esteu buscant el millor regal km. 0? Teniu una cita amb la Fira del Pessebre al centre d’Olot, del 6 al 8 de desembre.
A la plaça d’Esteve Ferrer hi trobareu les tradicionals casetes de fusta on els artesans pessebristes exposaran i vendran les seves escultures. A la plaça Major, hi haurà com ja és tradició, el mercat de Nadal km. 0: un espai on es poden trobar els millors productes fets per artesans i productors de la Garrotxa per regalar aquest Nadal. Hi podreu comprar des de mel, joieria, moda, productes de fajol, formatge o joguines, entre moltes altres coses!
Des de la plaça Major, baixant pel carrer Ferrarons, a la plaça Pia Almoina i al llarg dels carrers Alfons Vè, Major i fins a la plaça del Carme hi haurà el mercat de Nadal amb les típiques parades plenes d’articles de Nadal (tions, arbres de Nadal, figuretes de pessebre…) i productes d’artesania, tant alimentària com no alimentària, tots ells fets a mà.
Per complementar els espais firals s’han programat un seguit d’activitats familiars durant els tres dies de la Fira.
Tallers i jocs en família a la plaça del Carme!
La carpa d’activitats familiars se situarà a la plaça del Carme on s’hi faran tallers de manualitats i jocs en família. Totes les activitats seran gratuïtes!
Aquest any tindrem dos espais familiars a la Fira del Pessebre: la carpa d’activitats, a la plaça del Carme, on cada dia de la Fira hi haurà activitats i tallers de Nadal per a tota la família, i una gimcana per descobrir tots els racons més nadalencs de la Fira que tindrà el punt d’inici a la plaça del Mig.
(Pròximament tota la informació del 2024)
Aquest any, torna a la fira el Fil musical de Nadal: els dies 6, 7 i 8 de desembre a diferents places del centre de la ciutat hi haurà concerts de Nadal de petit format.
(Pròximament tota la informació del 2024)
Sabíeu que als anys 90, l’Associació de Comerciants de la Garrotxa va decidir encarregar a l’escultor Modest Fluvià un gegantó per incloure’l a la faràndula olotina? Sí, el gegantó Tió!!
Gràcies a l’Escola Municipal d’Expressió, el 2018 es va recuperar, restaurar i, ara, torna a ballar de nou!
El divendres 6 de desembre a les 5 de la tarda, el gegantó Tió farà una cercavila, acompanyat dels Ministrers de la Bouera, des de Sant Esteve a la plaça del Carme, on farà el seu ball a càrrec de l’Esbart Olot. Us hi esperem!
Des que som petits, que per a nosaltres, anar a fer un vol per Olot a principi de desembre, visitar les paradetes d’artesania i els pessebres és tota una tradició, de fet, és d’aquelles tradicions arrelades que si no vivim, sentim que el Nadal encara no ha arribat.
Com a cada poble i cada ciutat, aquesta tradició té els seus orígens i el seu perquè i volem compartir amb vosaltres una mica d’aquesta història.
Una alimara és la foguera que es fa especialment en llocs elevats per donar senyals de presència.
Sabeu per què va néixer el mercat de l’Alimara? Doncs va ser per iniciativa dels botiguers de la plaça del Mig i per potenciar el comerç abans de Nadal! Van decidir fer un petit mercat on venien objectes de tota mena, efectivament relacionats amb el Nadal (com pins, avets, nadales, figures de pessebres, treballs artesanals, ornaments, felicitacions nadalenques, etc.). En aquest mercat artesanal hi feien alimares al centre, per tal que els ciutadans que anessin al mercat, no passessin fred.
Gràcies al seu gran èxit, aquest mercat ha acabat esdevenint el gran mercat nadalenc, que coincideix amb la inauguració de la fira dels pessebre de gran renom a Olot gràcies als grans artesans i al bon renom del Museu dels Sants.
El 1877 és la data més antiga que es fa recull de la tradició de realitzar els pessebres a casa, i és que abans, les famílies feien el seu propi pessebre i obrien les portes de casa per deixar als ciutadans anar-lo a visitar.
No era cap esdeveniment marcat, era un acte que les famílies feien amb molta il·lusió, de caràcter espontani i els agradava compartir amb la resta de ciutadans.
El 1915 es va fer el primer concurs de pessebres per a potenciar aquesta tradició. A partir d’aquí, i després de ser un esdeveniment amb molts alts i baixos a causa de la guerra i alguns canvis d’associacions, la fira del pessebre va esdevenir Mostra Internacional del Pessebre l’any 1992, i obrí les seves portes més enllà del teixit olotí.
La fira del pessebre sempre ha estat molt ben acollida a Olot, i això també és degut a les influències del Museu dels Sants d’Olot i dels artistes de renom.
La música va tancar l’edició de la Fira del Pessebre 2022: la 1a nadala de l’any! Més de 100 alumnes d’escoles de la comarca cantaran nadales composades per l’Albert Carbonell sobre l’escenari del Firal Petit, acompanyats de la solista Núria López, finalista del programa Eufòria de TV3.
1. Des del mòbil, fes clic al botó de més avall i se t’obrirà una conversa de Whatsapp amb DESCOBREIX OLOT
2. Fés clic a “ENVIAR” a les paraules que veuràs escrites: DESCOBREIXOLOT.
3. Rebràs un missatge automàtic de benvinguda. Voldrà dir que el procés de subscripció s’ha fet correctament. És molt important que guardis el telèfon com a contacte per continuar rebent les millors propostes per (re)descobrir Olot!