Les olors juguen un paper fonamental en la nostra percepció del món que ens envolta, especialment, en l’àmbit gastronòmic. La relació entre l’olfacte i l’experiència culinària pren un protagonisme especial, ja que hi ha carrers a Olot que desprenen olors úniques gràcies als establiments que els habiten, olors que ens desperten els sentits i que conviden a descobrir els tresors gastronòmics locals.
Olors que fan i són d’Olot
Una ruta sensorial i gastronòmica que comença a la plaça Clarà. Concretament al xamfrà entre el carrer Pare Roca i el Carrer Pintor Galwey, on hi trobem l’única xurreria de la comarca: la Xurreria Jofre! Continua pel carrer Sant Rafel, l’eix comercial d’Olot, on ens topem amb els seductors aromes d’anís dels tortells de Can Carbasseres i, finalment, acabem al Carme, amb el temptador Frànkfurt el Farolet.
Cada aroma transporta a qui la percep a un viatge sensorial que enriqueix la vivència culinària i, en aquest article, explorarem a fons aquesta ruta pels carrers d’Olot, descobrint les olors que fan honor a la rica tradició gastronòmica de la nostra ciutat.
Plaça Clarà
La nostra ruta sensorial i gastronòmica comença a la plaça Clarà, concretament al xamfrà entre el carrer Pare Roca i el Carrer Pintor Galwey, on es troba la Xurreria Jofre, l’única xurreria de la comarca! Aquesta xurreria és famosa pels seus xurros, les porres, la xocolata desfeta o els brunyols. L’olor que desprèn, i que es transporta amb l’aire, fa que sigui gairebé, incontrolable no seguir-la, acostar-nos-hi i comprar-nos una paperina (o dos) de dolços!
Al seu costat hi ha dos llocs ideals on menjar-los, ben calentets: si aneu amb canalla, just al seu costat hi ha un parc infantil amb tobogants i bancs per seure-hi. Si voleu un espai més íntim, el Parc Vell, que està just al seu davant, és l’opció ideal. El Parc Vell, també conegut com la Plaça Clarà, és com un oasis enmig de la ciutat d’Olot. Un lloc emblemàtic de la ciutat, un espai verd tranquil per gaudir relaxadament dels xurros i la xocolata desfeta.
Carrer Sant Rafel
El carrer Sant Rafel ha presenciat els canvis culturals i socials que hi ha hagut a la ciutat al llarg del temps. Un carrer que té arrels antigues, remuntant-se a les èpoques en què Olot començava a ser un important centre comercial i artesà. Durant els segles XVII i XVIII, el carrer Sant Rafel es va consolidar com un nucli comercial destacat, albergant botigues de diferents gremis i oficis artesanals, des de ferrers fins a teixidors. La seva importància es veu reflectida en l’arquitectura dels edificis que encara conserven elements d’aquella època, com arcades, façanes de pedra i façanes modernistes.
Amb el pas del temps, aquest carrer ha experimentat transformacions urbanístiques, adaptant-se als nous corrents arquitectònics i comercials. I, a mesura que Olot es modernitzava, ho feia també aquest carrer que ha presenciat al llarg dels anys, canvis en els tipus de comerços i ha vist néixer incomtables iniciatives locals.
Avui dia, el carrer Sant Rafel manté la seva vitalitat consolidant-se com una de les vies comercials més importants d’Olot, on conviuen franquíssies nacionals i internacionals com Mango, Levi’s, Muy Mucho, Women Secret, Culinàrium, Mango Kids, OVS Kids, Calcedònia o Druni Perfumeries amb botigues familiars i artesanals com Can Batet, Can Font Esports, Cristina Pujolràs joies, Calçats Morató, Esprit o la Fleca Can Carbasseres, els responsables de desprendre aromes d’anís dels seus tortells d’Olot.
Carrer del Carme
La nostra ruta de les olors culmina just passada la plaça Major, després de travessar el carrer que connecta amb el carrer Sant Rafel, el carrer Major. Deixant enrere ja la plaça, just a l’inici del carrer del Carme, ens trobem amb un dels bars més emblemàtics de la ciutat: El Farolet, un dels bars més mítics de la ciutat! Les aromes que desprèn es capten a distància. Olors que obren la gana a qui no en té. Qui no ha menjat els seus pinxos, hamburgueses, llom amb ceba i formatge o els seus espectaculars frànkfurts? Un dels secrets de la seva popularitat són les seves salses: la de tomata estil “ketchup” i la mostassa, que fan únics cada mos del seu entrepà.
Ah, i sabeu què? Que tenen carta per celíacs, també! 😉
Us animeu a explorar aquest recorregut? Si us animeu, us recomanem que ho feu durant les hores del capvespre, a partir de quan el sol es pon, hora en què trobareu tots els locals oberts i que els seus perfums omplin els carrers d’Olot. Moments que capturen l’essència viva i autèntica de la ciutat on podreu assaborirels matisos únics i les fragàncies característiques que fan d’aquest passeig una experiència inoblidable.
Deixeu-vos endur per aquesta ruta i descobrireu la riquesa i diversitat gastronòmica que hi ha en els carrers d’Olot.
Bon profit!